Menjar i roba

El consum d'aliments de proximitat i la certificació que s'han obtingut de manera sostenible i el màxim de respectuosa amb els animals és essencial per evitar la explotació del territori, dels animals i dels productors. El mateix s'aplica a altres productes de primera necessitat com la roba.


Coordinadora Estatal de Comerç Just

Coordinadora Estatal de Comerç Just: és la plataforma espanyola que agrupa a 29 organitzacions vinculades al Comerç Just. El seu treball se centra a potenciar aquest sistema comercial alternatiu i solidari, i donar servei a les entitats membre. Forma part de l’Organització Mundial del Comerç Just (WFTO).

La seva finalitat és la transformació de la realitat social i les regles del comerç internacional a través de la incidència en les polítiques públiques, la sensibilització i mobilització de la societat i l’enfortiment del sector de Comerç Just.

A la seva pàgina web ens donen 10 motius per a consumir Comerç Just:

 1. Perquè els treballadors i treballadores rebin un salari digne.
 2. Perquè ells i elles rebin el mateix sou per la mateixa feina.
 3. Perquè no existeixi explotació laborali infantil.
 4. Perquè és respectuós amb el medi ambient.
 5. Perquè manté una relació comercial a llarg plaç.
 6. Perquè es pre-financia una part de la producció.
 7. Perquè les organitzacions funcionen de manera democràtica.
 8. Perquè respecta la identitat cultural.
 9. Perquè part dels beneficis es destinen a projectes de desenvolupament per a tota la comunitat.
 10. Perquè són articles de gran qualitat.

També hi trobareu quines botigues i punts de venda hi ha a Catalunya (i a la resta d'Espanya) així com també les botigues on-line.


Segell Comerç Just

Segell Comerç Just (FairTrade): és la certificació dels productes de Comerç Just i ha nascut del compromís d'organitzacions de Comerç Just de tot el món. Fairtrade permet als productors i treballadors de països del Sud viure dignament del seu treball i agafar les regnes del seu futur amb les seves pròpies mans.

Fairtrade dóna als consumidors la possiblitat de promoure a través de les seves decisions de compra un canvi positiu i unes relacions de comerç més justes amb els països del Sud. A les empreses que vulguin un comerçe més equitatiu i sostenible els ofereix les eines i estructures per a que puguin oferir productes de Comerç Just amb la seva pròpia marca.

Fairtrade té uns estàndars per tal d'obtenir el seu segell pensats per a combatre la pobresa amb els següents objectius:

 • Garantir que els productors rebin preus que cobreixin les despeses mitjanes de producció sostenible.
 • Proporcionar una font de finançament addicional, el "Premium Fairtrade", per a invertir en projectes que millorin el desenvolupament social, econòmic i medioambiental.
 • Permetre el pre-finançament als productors que així ho requereixin
 • Facilitar relacions comercials a llarg plaç i permetre que les associacions de productors prenguin major control sobre el procés de comercialització.
 • Establir criteris mínims i progressius per a garantir que les condicions de producció i de comerç de tots els productes certificats per Fairtradesiguin social, econòmica i medioambientalment responsables.

Podeu consultar més informació sobre els requisits i principis del segell Fairtrade a la seva pàgina web.

A la pàgina també hi trobareu informació sobre els seus productes i de les marques que tenen articles certificats.


FoodWatch: organització sense ànim de lucre independent que exposa les pràctiques de la indústria alimentària que van en contra dels interessos dels consumidors. Foodwatch lluita per els dret dels consumidors de saber exactament el que compren i de gaudir d'un aliment saludable i no contaminat. Va ser fundat l'any 2002 a Alemanya per un ex-director de Greenpeace.

De moment només té oficines a Berlin, Amsterdam i París.


Cooperatives Agràries

Tal com diu la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, les cooperatives agràries són empreses gestionades pels mateixos agricultors i ramaders, que en són socis, i aglutinen bona part de la producció agroalimentària de Catalunya. Són empreses que produeixen, elaboren i comercialitzen aliments de qualitat. Al mateix temps, són empreses arrelades al territori, que no es deslocalitzen, que enforteixen el teixit econòmic, generen ocupació, promouen la riquesa econòmica, vetllen per la sostenibilitat mediambiental i afavoreixen la integració social. Els beneficis obtinguts per les cooperatives reverteixen en els mateixos socis i, per extensió, en el món rural.

Hi ha més de 200 cooperatives agràries a Catalunya. A Ets el que menges hi podràs trobar una llista i un mapa per a que puguis trobar la cooperativa més adient i més pròxima per a tu.


Roba

La manufactura de la roba ha de seguir criteris de sostenibilitat medioambiental i respectar els drets laborals que exigim en la nostra societat.

Clean Clothes: és una xarxa internacional d'ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores que té l'objectiu de millorar les condicions de les persones treballadores de la indústria global.

És present a 14 països europeus. A Espanya i a Catalunya SETEM és l'encarregada d'adaptar els continguts a la llengua local i a dur a terme accions i negociacions pròximes.

A SETEM hi pots trobar un extensa guia per a un consum crític de roba, on es dona informació sobre l'origen de la roba que consumim, es comparen diferents empreses multinacionals i finalment es donen unes orientacions per al consumidor.

Fair Wear Foundation: és una organització sense ànim de lucre independent que treballa amb empreses i fàbriques per millorar les condicions laborals dels treballadors del sector tèxtil.

FWF segueix les millores fetes per les companyies amb les que treballa. Mitjançant l'interacnvi d'experiència, diàleg social i enfortint les relacions industrials, la FWF augmenta l'efectivitat dels esforços fets per les companyies.

Els estàndards laborals que exigeix la FWF inclouen l'elecció lliure de la feina, la no discriminació laboral, la no explotació infantil així com el dret d'associació entre d'altres.

Moda Sostenible BCN: es tracta d'una associació que inclou dissenyadors de moda, proveïdors, tallers de confecció, distribuïdors, botigues, periodistes i ciutadans amb l'objectiu de mostrar els avantatges de la moda sostenible així com potenciar i estimular la seva creació, producció, venda i ús.

L'oferta de roba ecològica i respectuosa amb els drets humans és encara molt limitada, però pot trobar-se en algunes botigues i distribuides on-line:

OXFAM Intermón: aquesta ONG centrada en erradicar la pobresa mundial té una secció de venta de roba i complements. Fins i tot té una marca de roba, Veraluna Comercio Justo, que produeix col·leccions anualment. Pots trobar roba al seu portal digital o en les seves botigues físiques.

Comerç Just: a les botigues de Comerç Just també hi ha una oferta de roba que té consideració per l'impacte ecològic i l'humà.

JustoAki: Botiga ètica que ofereix productes respectuosos amb el medi ambient, excentes d'explotació humana i lliures de productes d'origen animal. A la botiga fan especial ènfasi en el consum sostenible i amb la col·laboració amb cooperatives indígenes, cooperatives de dones, causes socials i artistes locals. Tenen una botiga a Bilbao i una altra a Madrid, però ofereixen el seu catàleg on-line.

I OWE YOU: aquest botiga promou la creació de roba de forma respectuosa amb els drets humans i amb el medi ambient. Com a tret distintiu, el comprador pot seguir el recorregut de la seva peça de roba per tots els passos de fabricació. El projecte també posa ènfasi en la singularitat de cada peça.

Verde Moscú: botiga que ofereix roba amb certificació ecològica i de comerç just o procedent de petits productors locals que treballen amb criteris de sostenibilitat. Tenen una botiga a Sevilla i una botiga on-line. Aquest negoci ha estat ajudat amb finançament de Triodos Bank.

Arroparte: botiga que ofereix roba manufacturada amb cotó 100% orgànic de colors naturals, sense tenyir ni blanquejar. La seva idea és crear moda sostenible, respectuosa amb el medi ambient i de comerç just, apostant per la producció local i artesana. La seva creació és recent i encara ofereixen un catàleg reduït, però la seva intenció és augmentar-lo.

Move to Slow Fashion: portal de venda de roba online que ofereix roba ecològia i accessoris de marques i disenyadors que creen amb els criteris ecològics, ètics i de proximitat. La seva intenció és oferir productes atractius sense renunciar als valors de solidaritat, ecologia, ètica social i comerç just.