Software Lliure

El software de codi lliure o open source és molt important per garantir l'accés a la tecnologia i a la comunicació de tota la societat independentment dels seus recursos. A més a més permet mantenir una transparència per garantir una certa privacitat i fomenta el seu desenvolupament. L'ús de programes de codi lliure és especialment important en l'administració pública i també en l'educació. Per una banda és injustificable la despesa que representen les llicències i per l'altra és la millor manera per no dependre d'empreses multinacionals.


Sistema Operatiu:

El sistema operatiu és l'estructura que suporta tota la resta d'aplicacions. És una part molt important de la nostra experiència a l'ordinador i en bona part també determina quines aplicacions podràs fer servir (tot i que moltes tenen suport multiplataforma i per tant són compatibles amb diferents sistemes operatius).

Els sistemes operatius més utilitzats en ordenadors d'ús domèstic (que no en altres tipus d'ordinadors, com ara servidors) són els de Microsoft, en concret Windows 7 és el majoritari. Molt per sota es sitúa els productes d'Apple per a ordinadors Mac. Els sistemes operatius de codi lliure més utilitzats són els basats en GNU/Linux, encara lluny dels anteriors (en ordinadors domèstics, l'ús s'inverteix en servidors o en els ordinadors més potents del món). La diversitat de distribucions GNU/Linux és molt gran. Aquest fet pot desconcertar una mica al nou usuari però alhora permet escollir quina és la distribució que més s'adapta a les necessitats pròpies.

Algunes distribucions adequades per a usuaris novells són:

Ubuntu: és la distribució més coneguda (sovint es confón amb GNU/Linux) i la que té major quota d'ús tot i que no és la més antiga i es basa en la distribució Debian. Ubuntu és de la companyia Canonical i els seus punts forts són un gran repositori d'aplicacions i una gran comunitat d'usuaris.

Linux Mint: ja fa anys que aquesta distribució ha esdevingut una de les preferides pels usuaris. Està basada en Ubuntu (i per tant hereda molts dels punts forts d'Ubuntu i de Debian) però afegeix algunes millors pròpies i un rendiment molt cuidat. L'entorn d'escriptori per defecte, Cinnamon (desenvolupat per ells mateixos) permet una adaptació senzilla als usuaris de Windows.

Elementary OS: tot i que és una distribució menys ambiciosa i amb menys programadors, últimament ha rebut molt bona crítica per el seu detall estètic. Tot i que encara li falta pulir alguns detalls, el seu ús és prou estable i senzill i destaca per una experiència molt agradable.

Per tal d'instal·lar alguna d'aquestes distribucions cal descarregar-les en imatge (iso) i gravar-les a un CD/DVD o a un llàpis USB. Per tal de fer-ho hi ha diverses eines a Windows: Unetbootin, Rufus o USBwriter. Posterior-ment cal iniciar l'ordinador des del dispositiu i seguir les instruccions per tal d'instal·lar el sistema operatiu.

Aplicacions d'Escriptori

Les aplicacions són les eines digitals que s'utilitzen diàriament i que les que realment determinen les nostres possibilitats. Tenir un bon paquet d'aplicacions lliures és molt important per garantitzar l'accés a aquestes funcionalitats bàsiques al total de la població, especialment a la que té menys recursos.

Navegadors d'internet

Firefox: és un dels navegadors més complets i utilitzats. Mozilla, l'organització que li dóna suport, és una organització sense ànim de lucre. La seva missió és promoure la llibertat, la innovació i la oportunitat a Internet.

Midori: és un navegador que pretén ser lleuger i ràpid.

Chromium: és el navegador software lliure de Google. Chrome, molt utilitzat, està basat en Chromium però no és lliure. Tot i ser un navegador lliure, Google s'ha vist implicat en diverses polèmiques referents a la privacitat dels seus usuaris.

Ofimàtica

Libreoffice: complet paquet que inclou l'editor de text, de fulls de càlcul i de presentacions, entre d'altres. És un projecte molt actiu que s'ha convertit en el paquet d'ofimàtica per defecte de moltes distribucions GNU/Linux. També comença a ser implementat en diverses administracions, com ara el govern del Regne Unit.

Calligra: un altre paquet ofimàtic que inclou un dels programes lliures més potents per al dibuix virtual, Krita. Però també inclou les funcions més habituals com l'editor de text o els fulls de càlcul.

OpenOffice: paquet d'ofimàtica líder durant molt de temps, ha perdut pistonada davant d'altres paquets en els últims anys. Tot i així és encara bastant utilitzada.

Abiword: és un processador de text que es caracteritza per consumir pocs recursos i per tant és adequat per a ordinadors antics. Algunes distribucions pensades per aquests ordinadors l'inclouen per defecte.

Gnumeric: és un editor de fulls de càlcul també caracteritzat per consumir pocs recursos i pensat per ordinadors amb poca potència.

Reproductors de multimèdia

VLC: completíssim reproductor que pot reproduir un gran nombre de formats de vídeo y audio.

SMPlayer: complet reproductor de vídeo i audio.

Clementine: és un reproductor de música que es centra en crear i organitzar una biblioteca de música.

Kodi: complet centre multimèdia que permet tenir organizada música, vídeos, fotos i moltes funcions.

Editors de multimèdia

GIMP: potent manipulador d'imatges.

Inkscape: és un editor professional de gràfics vectorials.

Krita: és un potent programa d'esbós i dibuix digital utilitzat per professionals.

Darktable: és un aplicació de flux de treball per fotografia i revelat del format RAW.

RawTherapee: un altre complet programa de revelat de fotografies RAW.

OpenShot: és un senzill i intuitiu programa d'edició de vídeos. Tot i la seva senzillesa és suficientment potent per fer molts dels vídeos de qualitat no professional.

Audacity: és un programa de gravació i edició de sons. És bastant complet i permet fer gravacions relativament complicades.

Ardour: és una Estació de treball d'Audio Digital (DAW, de les sigles en anglès). Complet programa que permet gravar, editar i mesclar per la creació de música. Només disponible per a Linux i OS X (Apple).

Musescore: complet programa per a editar partitures musicals.

Software de comunicació

Jitsi: programa que permet trucades d'audio i vídeo així com missatges de text instantani.

Pigdin: programa centrat en la comunicació via xat.